реклама 468

събота, 14 март 2009 г.

Драгичево иска да се чеше само

- Драгичево иска да се чеше само : Novinar.net

Щом друг те чеши, само ще те гъдне и ще ти каже айде, готов си, но пак ще те сърби. С тази поговорка 75-годишният Станой Соколов от с. Драгичево обобщава всички проблеми на съселяните си два месеца преди местните избори. Който и кмет да сложим, докато сме под командването на Перник, нищо няма да стане, убеден е Соколов.

Драгичево е отдавна известно с будните си хора, които за разлика от повечето българи се опитват да променят живота си сами

Че гражданското общество има доста по-силни корени от много места в България, стана ясно миналата година, когато драгичевци вдигнаха доста шум с искането си за отделяне от Перник в самостоятелна община.

Подписката за референдум по въпроса обаче още залежава някъде из канцелариите на пернишкото кметство.

Наскоро местните блокираха магистралата София-Кулата в знак на протест срещу многото пострадали от катастрофи техни съселяни.

От 1970 г., откогато са я пуснали тази магистрала, има поне 40 души загинали, разказа бояджията Петър Стойнев, сега пенсионер.

Още през 60-те години хората там сами си построили водопровода

Последното им съвместно дело е новата черква "Успение Богородично". В Драгичево има традиция да се свикват общоселски събрания през март, на които кметът отчита какво е свършил и какво предстои да направи.


Кметът Спас Спасов е убеден, че ако Драгичево се отдели в самостоятелна община, много от проблемите му ще се решат.


Проблемите в Драгичево ще се решат, ако сме самостоятелна община, убеден е кметът Спас Спасов.
Едно от най-сериозните пера в общинския бюджет според него ще бъдат екотаксите, които ще се събират от трите бензиностанции в района.
Проблемът с магистралата пък щял да се реши най-добре, ако се построи пътен възел. Той обаче трябвало да се изгради от държавата, а за него са необходими около 6 млн. лв. На първо време драгичевци искат

под магистралата да се построи подлез

за да не се налага хората да пресичат опасното шосе. По сметки на кмета подлезът ще струва около 10 хил. лв. и изграждането му е във възможностите на общината.
Не само магистралата обаче тревожи драгичевци. Селото е най-голямото в Пернишка област, а 60% от жителите му са млади хора.
В Драгичево обаче няма детска градина, стадион и т.н. Хората се надяват там да заработи някаква фабрика, за да има поминък за младите.
Иначе в Драгичево има основно училище, в което учат 160 деца. Хората се надяват то да прерасне в средно с изучаване на език. Решението за това обаче отново зависи от Перник.
Голям проблем е и мръсната канализация, чиито води се изливат направо в двете реки, минаващи през селото, а

това е предпоставка за епидемии

Иначе изборната надпревара вече върви с пълна сила. В трихилядното Драгичево има цели 15 кандидати за кмет.
Единият е сегашният - Спасов, който има подкрепата на всички десни сили. Синдромът "Невестино" пък яко тресе местната структура на БСП и социалистите са издигнали двама кандидати. Хората ще бъдат активни на изборите, убеден е Спасов. Още отсега обаче те му заявили да не ги търси за парламентарните избори, тъй като

нито един депутат от района не бил ходил в селото

Заради близостта си до София Драгичево не е село със затихващи функции. Освен трите хиляди адресно регистрирани, там живеят още около 2 хил. души. Селото се радва на небивал интерес от страна на софиянци, които си купуват там къщи.
Въздухът ни е по-хубав от този в Драгалевци, хвалят се в Драгичево. А и цените на имотите са по-ниски. В Драгичево квадратен метър площ върви 12-14 лв., докато в Драгалевци цената му е над 60 лв.
С други думи, идеята на Драгичево да се отдели като самостоятелна община има своите сериозни основания. Ако това стане, към нея ще се присъединят и съседните села Рударци и Кладница, с което населението ще достигне 8-9 хил. Затова мечтата на Драгичево сега е местните избори да доведат на власт в Перник управници, които да изпълнят исканията на хората.


Няма коментари:

Публикуване на коментар